پسر ماه بیا در شــــــــــب یلدا بدرخش
ای مسیحای دل خسته ی زهرا بدرخش
سالیانی ست که ما چشم به راه فرجیم
نجمة الزاهره بـــــــر تارُک دنیا بدرخش
شب یلدایی ایـــــن هجر ندارد پایان؟!
سرتان سبز بــــه آیینه ی فردا بدرخش
«اَللّٰهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج»
نقل شده از کانال تلگرامی کَلَامُکُم نُور وَ اَمرُکُم رُشد به نشانی ahadisegoharbar@
اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّـل فَـرَجَهُم
سلام به مخاطبین وبلاگ ورلدبوک. شب یلداتون مبارک. امشب برای شما چند ترفند برای تشخیص هندوانه مناسب، مطلب داریم که امیدوارم به دردتون بخوره.
چند ترفند برای تشخیص هندوانه مناسب
- بریدگی و تو رفتگی نداشته باشد
- هندوانه های گرد شیرین تر هستند
- نسبت به اندازه اش سنگین به نظر بیاید
- هندوانه های کشیده آبدارتر هستند
- هندوانه براق نرسیده است (معمولا)
- لکه های زرد هرچه تیره تر، بهتر است
- اگر دم هنداونه خشک باشد یعنی رسیده
- اگر دم آن سبز باشد یعنی نارس است
https://s2.uupload.ir/files/amoozesh452_gpbn.jpg
منبع: جام جم
اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَّ عَلی آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیتَ عَلی اِبراهیمَ وَ عَلی آلِ اِبراهیمَ اِنَّکَ حَمیدٌ مَّجِیدٌ.
می گویند آجیل و میوه جاتی که در شب یلدا مصرف می شوند ارزش غذایی بالایی دارند اما چقدر می توان بر روی سلامت این اقلام خریداری شده اعتماد کرد؟
اکنون آگاهی جمعی بالاتر رفته و اکنون بسیاری از مردم می دانند گاهی اوقات آجیل ها در صورت مانده بودن می توانند حاوی سم های بسیار خطرناکی باشند.
در رابطه با خوراکی های شب یلدا در مجموع حرف و حدیث بسیار زیاد است. در این رابطه ضیاالدین مظهری مدرس دانشگاه و متخصص تغذیه و رژیم درمانی و بنیانگذاران انجمن علمی غذا و تغذیه عنوان کرد: در شبی که به زایش مهر معروف است و طبق آیین سنتی بشر وارد روشنایی می شود چرا اصلا باید پرخوری صورت بگیرد؟ ما باید این شب را با توجه به سلامتی خود گرامی بداریم.
مظهری گفت: اقلام خوراکی که برای این شب مفید هستند در واقع تولیداتی هستند که به همان فصل بر می گردد. با توجه به فصل سرما دسترسی به برخی از سبزیجات و میوه جات امکان پذیر نیست و به همین دلیل باید از طریق دیگری ویتامین ها و مواد مغذی موردنیاز بدن را تامین کرد.
این متخصص تغذیه اذعان داشت: شب یلدا می تواند بهانه ای برای تامین ریزمغذی ها و ویتامین های بدن باشد. برخی از مواد مغذی مانند ویتامین، زینک و روی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و ذخیره سازی خوبی برای بدن صورت می گیرد.
این مدرس دانشگاه افزود: دانه ها، مغزها و میوه ها منابع قوی برای تامین پروتئین ها، اسیدهای چرب ضروری و امگا 3 هستند که به نوعی در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش آفرینی می کنند. این مواد مغذی سودهایی در بر دارند و در واقع میکروارگانیسم های موجود در این مواد مغذی در ته روده باریک، و تمام کولون را پوشانده است.
سوءاستفاده از تقاضای زیاد
متخصص رژیم درمانی بیان داشت: میلیاردها موجودات ریز در روده هستند که به عنوان پروبیوتیک و یا میکروارگانیسم های پاتوژن حضور دارند. خوراک آنها مواد ریز نامحلولی است که تجزیه شده و انرژی لازم برای رشد و گسترش آنها را فراهم می آورد.
مظهری هشدار داد: متاسفانه در شب یلدا چون تقاضا برای برخی از مواد خوراکی زیاد است سوءاستفاده های زیادی نیز صورت می گیرد. برخی از فروشندگان، مواد غذایی مانده، کپک زده و کرم زده را به عنوان آجیل های دو آتشه به مردم عرضه می کنند. برخی از آجیل ها نیز حاوی جوهرلیمو هستند. از سویی برخی دیگر از اقلام آجیل همانند فندق با رنگ های غیرمجاز به شکل آجیل تازه در می آید.
وی تاکید کرد: اگر می خواهید آجیل بخرید مراقب باشید که بوی نا ندهد. حتی آن را لمس کنید، اگر دستان رنگی شد بدانید که اینها با مواد رنگی غیرمجاز آغشته شده اند.
متخصص رژیم درمانی ادامه داد: این نوع آجیل ها در معرض خطر آلودگی به استافیلوکوکوس اوریوس هستند. برخی از این آلودگی ها و کپک ها به شدت سمی و سرطان زا هستند.
و اما هندوانه ها...
مظهری در رابطه با تقاضای زیادی برای خرید هندوانه در شب یلدا گفت: هندوانه هایی را که در انباری نگه داشته اند نباید به قیمت گزافی به فروش برسند. وسط این هندوانه ها معمولا گندیده است. باید سعی کنید آنقدر هوشیار باشید که هندوانه هایی را خریداری کنید که محصول همین اواخر آذر است.
این متخصص تغذیه یادآور شد: از دیگر اقلام خوراکی شب یلدا انار است. انار نعمت بزرگی است چرا که مملو از آنتی اکسیدان هاست. این میوه رادیکال های آزاد را خنثی می کند و ویتامین های بسیار مفیدی هم دارد. انار در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز نقش بسیار زیادی دارد.
مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: انار مقابل تهاجم ویروس هایی مثل اپورتونیسم می ایستد. اپورتونیسم ویروس هایی فرصت طلب هستند که به خصوص در سرما خود را نشان میدهند و توان بیماری زایی آنها در سرما بسیار بالاتر می رود.
نخرید، نخرید، مواد مانده نخرید
مظهری تاکید کرد: مبادا در شب یلدا از شیرینی جات مانده قطاب و غیره استفاده کنید. برخی از شیرینی جات ماه هاست به فروش نرفته اند و شب یلدا بهترین فرصت برای قالب کردن آنهاست. واقعا باعث تاسف است که از نیاز مردم اینگونه سوءاستفاده می شود. با این سوءاستفاده ها هم پول مردم به یغما می رود و هم سلامتی آنها به خطر می افتد.
وی گفت: یکی از محاسن شب یلدا صله ارحام است. به جای پرخوری به سراغ افراد سالمندی برویم که در خانه های خود چشم به راه فرزاندانشان هستند. مهربانی و مهروزی خیلی بهتر از تمامی تنقلات و خوراکی های شب یلدا است. این مهربانی است که در قلب رسوب می کند نه خوراکی. مهرورزی هرگز با انباشت شکم گره نمی خورد.
ضیاالدین مظهری در پایان گفت: طبیعت بسیاری از انسان ها اینگونه است که چه غمگین باشند و چه شاد فقط می خورند. محبت را خوراندن اجباری تنقلات بی کیفیت به دیگران نشان ندهیم. برخی از آجیل ها واقعا بی ارزش هستند. آنها مواد طعم دهنده، رنگ های غیرمجاز، آلودگی های سمی و ... دارند پس بسیار مراقب باشیم که برای شب یلدا چه چیزی میخواهیم بخریم.
منبع: جام جم آنلاین
اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّل فَرَجَهُم وَالعَن اَعدَائَهُم اَجمَعین
موهیتو یکی از نوشیدنیهای لذیذی است که وقتی یک نوع آن را تهیه میکنید، دوست دارید انواع مختلف آن را نیز درست کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید. در این مطلب طرز تهیه موهیتو انار همراه با نعناع را آموزش دادهایم.
موهیتو یک نوشیدنی کلاسیک کوبایی است که با نعناع تازه، لیمو ترش، کمی شکر و آب گازدار درست میشود. ترکیب این مواد طعمی بینظیر و خوشمزه میسازد. موهیتو یکی از نوشیدنیهای لذیذی است که وقتی یک نوع آن را تهیه میکنید، دوست دارید انواع مختلف آن را نیز درست کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید. در این مطلب طرز تهیه موهیتو انار همراه با نعناع را آموزش دادهایم.
این نوع موهیتو بسیار خوشطعم و مناسب برای پذیرایی از مهمانان و اعضای خانواده در شب یلداست. برای تهیه موهیتو انار به دنبال انارهایی باشید که توپر و به اصلاح چاق و سنگین هستند. اگر هم از آبمیوههای بازاری میخواهید استفاده کنید برندی را انتخاب کنید که قبلا امتحانش را پس داده باشد و مزه آن مطابق میل و ذائقهتان باشد.
دستور تهیه موهیتو انار و نعناع بسیار ساده است؛ هنگامی که همه مواد را تهیه کردید، آنها را به سادگی و طبق دستوری که در ادامه آوردهایم مخلوط کنید و از نوشیدنیتان لذت ببرید.
برای تهیه موهیتو انار به مواد زیر نیاز دارید:
۱- آب گازدار، برگهای نعناع و لیموترش را در لیوان مخصوصی که دارید با هم مخلوط کنید.
۲- لیوان را با یخ پر کنید.
۳- آب انار و لیموناد را اضافه کنید. خوب هم بزنید.
۴- موهیتو خود را با دانههای انار و نعناع تازه تزئین کنید. سرو کنید و لذت ببرید.
ممکن است بخواهید از آب انار تازه استفاده کنید که چون الان فصل انار است، ما هم همین پیشنهاد را داریم. بهترین گزینه برای داشتن طعمی دلچسب استفاده از آبمیوه تازه در خوراکیهاست. استفاده از آبمیوههای کارخانهای راحتتر از گرفتن آب میوه تازه است اما ضمن اینکه آن مزه مطلوب را ندارد، هزینه بیشتری را هم باید متحمل شوید.
اگر میکسر ندارید، از پشت قاشق چوبی، انتهای صاف وردنه یا چیزی مشابه این وسایل استفاده کنید. ممکن است لازم باشد نعناع یا سایر مواد را به جای ته لیوان روی دو طرف لیوان فشار دهید تا به شکل دلخواه دربیایند. اگر لیوان شما به اندازه کافی بزرگ نیست، مواد را ابتدا در یک کاسه کوچک مخلوط کنید و سپس مواد را به ظرف اصلیتان انتقال دهید.
منبع: همشهری آنلاین
اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَّ عَلی آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیتَ عَلی اِبراهیمَ وَ عَلی آلِ اِبراهیمَ اِنَّکَ حَمیدٌ مَّجِیدٌ.
۳۰ آذر هر سال شبی برای «یلدا» دارد که جشن باستانی ایرانیان با چاشنی دورهمی و مهمانی است. در تاریخ معاصر هم هرچه به عقب میرویم ـ لااقل تا دوره قاجار ـ هندوانه، خوراکی مشهور این جشن است. اما فلسفه هندوانهخوری وسط سرما چیست؟
درباره هندوانه شب یلدا اول این نکته را بگوییم که همیشه برای همه مهیا نبوده است و باید از قبل برایش تهیه و تدارک دیده میشد. معمول این بود که هندوانه شب یلدا را به شیوهای خاص میکاشتند و پرورش میدادند که بتوان آن را دیرتر برداشت کرد؛ یعنی تلاش میشد میوه هندوانه تا حد ممکن زمانی طولانیتر متصل به ساقه بماند و به طور طبیعی سالمتر بماند. بعد هم هندوانههای بهتر را در میان کاه نگهداری میکردند تا شب یلدا پای سفره شبنشینی برود.
معلوم است در دوره قاجار و حتی پس از آن، این هندوانه عزیزکرده و پُرزحمت برای همه مهیا نبود و نمونهاش اینکه در کتاب «خاطرات عینالسلطنه» که خودش از شاهزادگان قاجاری بود چنین آمده است: «هوا پس از برف یکی دو شب سرد کرد... دیشب که شب چله بزرگ است، ایرانیها معمول دارند هندوانه بخورند، این تهیه را نداشتیم. اتفاقا... [یک نفر]محض گرفتن مبلغی پول و یک خروار غله یک دانه [هندوانه] آورد که ما فال فال کرده به همه چشاندیم تا معمول ترک نشده باشد [رسم معمول انجام شده باشد]».
نکته دیگر اینکه ایرانیها برای شب یلدا بنا به سنت باستانی، خرید نمیکردند و چنانکه «نصرالله حدادی» مورخ و تهرانشناس معاصر میگوید: «هیچ خوراکی از بازار خریداری نمیشد. معمولا همه را زنان خانواده در طول سال جمعآوری میکردند. در شب یلدا مهمانها نیز با خود خوراکی میآوردند، اما بیشتر میزبان تهیه شبچره [تنقلات شبنشینی] را بر عهده میگرفت... گردو، بادام، تخمه هندوانه، خربزه، مغز هسته زردآلو، کشمش، سنجد، کنجد، توت خشک و بذرک نیز از خوراکیهای روی کرسی بود».
هندوانه بخوریم یا کشمش؟
حالا برسیم به هندوانه شب چله و البته نام «چله» از اینجا میآید: «مردم ایران از اول دی تا ۱۰ بهمن را چله بزرگ و از ۱۱ بهمن تا ۳۰ بهمن که ۲۰ روز بود را چله کوچک میدانستند و معتقد بودند پس از آغاز چله بزرگ زمین کمکم شروع به گرمشدن میکند و این نوید بزرگی برای آنها بود که زمستانهای سختی را پشت سر میگذاشتند».
برای دانستن فلسفه هندوانهخوری وسط سرما روایت مفصل و دلنشین «جعفر شهری» از یلداهای دوره قاجار را در کتاب «طهران قدیم» بخوانیم تا بدانیم کار ایرانیها هیچ وقت بیحکمت و بیفلسفه نیست؛ پیشاپیش یلدایتان مبارک؛ «در تهران فصلها زودتر از زمان مقرر شروع میشدند، به این گونه که از ده ـ پانزده روز به عید نوروز مانده بهار و از اواسط تابستان، پاییز و از میانه پاییز، زمستان شروع میشد و ماه اول سال یعنی برج حمل یا فروردین را ماه گلبران و ماه دوم آن یعنی اردیبهشت را توتپزان و از اول ماه تیر تا پانزدهم مرداد را چله تابستان و از اول ماه دی تا آخر بهمن را چله زمستان میگفتند.
چلههایی که در اولی گرما و در دومی سرما به غایت میرسید و اتمامشان به قرار زیر: که پس از گذشت ۳۵ روز از تابستان میگفتند که باد خنک دزده میزند که شبها رو به خنکی میگذارد و پس از ۴۵ روز که باد خنک آشکارا میزند که روزهایش هم خنک میشود و از همین ایام بود که باید به فکر چوب و هیزم و خاکه ذغال زمستان باشند؛ و زمستان که دو چله به اسم چله بزرگه و چله کوچکه داشت که چله بزرگ از اول دی تا دهم بهمن بود که زمین نفس دزده کشیده تکِ (حدت) سرما را میشکست و از آن به بعد تا آخر بهمن که چله کوچک بوده، میگفتند کاری که چله بزرگه نکرده چله کوچکه میکند... و هرگز سرمای چله بزرگه به پای سرمای چله کوچکه نمیرسید و با تمام شدن چله کوچکه هم بود که فقرا میگفتند زمستان تمام شد و روسیاهی به ذغال ماند و غم سرما و عدم استطاعت تهیه خاک ذغال را فراموش میکردند...
و شب اول چله بزرگه یا شب یلدا که بزرگترین شب سال بود هر دسته از خویش و اقارب و همسایه شبنشینی گرفته در آن بساط سور و سات از آجیل و شیرینی و میوه مخصوصا هندوانه و انار و خربزه فراهم کرده، دور هم جمع شده به خوشگذرانی و شب زندهداری و گرفن فال حافظ میپرداختند و در این شب بود که میگفتند با خوردنیهای سفره شب یلدا، مثل خوراکیهای پای سفره هفتسین، طبیعت گرم را میتوانند سرد و طبیعت سرد خود را گرم بکنند.
به این صورت که اگر از گرمی مزاج رنج میبرند هندوانه و انار و اگر از سردی ناراحت میشوند، توت و کشمش و خرما و مثل آن بخورند».
امروز در تاریخ مناسبتهای دیگری هم هست
امروز ۳۰ آذر مصادف با ۲۱ دسامبر میلادی و ۱۶ جمادیالاول هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبتهای دیگری هم دارد.
ـ وفات «ابوحنیفه دینوری» ادیب، منجم و ریاضیدان مسلمان در سال ۲۸۱ قمری
ـ درگذشت «علی عمادالدوله دیلمی» از مؤسسین حکومت آلبویه در سال ۳۳۸ قمری
ـ گروگانگیری وزیران نفت «اوپک» در جریان نشست اعضای این سازمان در وین اتریش در سال ۱۹۷۵ میلادی
ـ سقوط هواپیمای مسافربری آمریکا بر فراز «لاکربی» در اسکاتلند در سال ۱۹۸۸ میلادی
ـ درگذشت «مرتضی احمدی» هنرمند و بازیگر سینما و تلویزیون در سال ۱۳۹۳ شمسی
منبع: خبرگزاری فارس
اَللهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَّ عَلی آلِ مُحَمَّدٍ کَمَا صَلَّیتَ عَلی اِبراهیمَ وَ عَلی آلِ اِبراهیمَ اِنَّکَ حَمیدٌ مَّجِیدٌ.